Evlilik Tazminatı Nedir ve Nasıl Alınır?

Nedir bu evlilik tazminatı?

Hayat sürprizlerle dolu. Bugün iş hayatında parmakla gösterilen bir iş insanı iken, yarın ani bir kararla aşkı seçebilirsiniz. Yapmam demeyin, aşk aklın ötesinde bir deneyimdir. Yaşamdaki devinim bir yana; bu yazımızda, olur da evlilik dolayısıyla işinizden ayrılırsanız neler yapabileceğinize değineceğiz.

Öncelikle “Evlilik tazminatı nedir?” sorusunu cevaplayalım. Evlilik tazminatı, evlilik nedeni ile işinden ayrılan bir kadının, iş yerinden alma hakkının olduğu bir tazminat türüdür.

Evlilik tazminatı hakkı nasıl elde edilir?

Kanuna göre; evlilik nedeni ile iş akdini feshetme hakkı sadece kadınlara verilmiştir. Bir kadın, çalışıyorken evlenebilir ve evlilik sebebiyle işinden ayrılmak isteyebilir. Bu durumda çalıştığı iş yeri, işten çıkmak isteyen kadına tazminat vermek zorundadır.

Evlilik tazminatı hakkından yararlanabilmek için neler gereklidir?

Evlilik tazminatı hakkından yararlanabilmek için, evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde verilen bu hakkın kullanılması gerekir. Devlet, kadınlara bu durumda iş akdini feshetme imkânı vermektedir.

1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi’nde bu durum şu şekilde belirtilmiştir:

“…kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi… hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için aynı oran üzerinden ödeme yapılır.”

Evlilik tazminatı nasıl talep edilir?

İş sözleşmesini, evlilik nedeni ile bozmak isteyen bir kadının, işveren kuruma işten ayrılma gerekçesini ifade eden, noter onaylı bir dilekçe ve evlilik cüzdanı fotokopisi ile, yine noter kanalı ile başvuru yapması gerekir.

Başvuru, neden noter kanalıyla yapılmalıdır?

Başvuru noter kanalıyla yapılmalıdır. Çünkü noter kanalıyla yapılan başvurularda işveren dilekçeye ulaşamadığı ya da işçinin evlendiğinden haberdar olmadığı gibi bahaneler üretemez. Kanıtlanabilir ve aynı zamanda en doğru yol, dilekçenin noter kanalı ile işverene iletilmesidir.

Evlilik tazminatında verilen hak bir yıl içerisinde kullanılmazsa ne olur?

Evlilik nedeni ile işten ayrılan kadının, bu durumu evlilik tarihinden itibaren geçen bir yıl içerisinde çalıştığı kuruma bildirmesi gerekli. Eğer tazminat, iş verenden geçen bir yıllık süre içinde talep edilmezse bu haktan yararlanılamaz. 

Yalnız burada dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntı var. O da şu ki, kanunda bahsi geçen bir yıllık süreç, resmi nikah tarihinden itibaren geçen bir yıllık süreçtir. Yani, dini nikah ya da düğün tarihi bu süreç için geçerli olamaz.

Evlilik tazminatı nasıl hesaplanır?

Evlendikten sonra bir yıl içerisinde, işverene işten ayrılmak istediğinizi dilekçe ile belirttiğinizde son aylık brüt ücretiniz çalışılan yıl sayısına çarpılarak bulunur. Bu hesaplama yapılırken, çalıştığınız süre içinde iş yerinden aldığınız primler ve iş yerinin size sürekli olarak verdiği yemek yardımı da katılır.

 

Paylaş: